Infografika – servírovací teplota vína

Tentokrát jsme si pro vás připravili jednoduchou infografiku, která ukazuje správné teploty pro servírování vína. Doufáme, že vám bude prospěšná.

Výlet do Itálie – Gabriele Ferron

Krátká zastávka u vyhlášeného risottomana Gabriele Ferrona. Právě probíhal 46. ročník festivalu rýže. Nikdy bych si nemyslel, že rýže jako taková, se může těšit takovému zájmu. Hosty svážely autobusy z celé země, a tak bylo celkem rušno, byť večer teprve začínal. Co se ale vymyká veškerému chápání je množství rýže, které se za 25 dní trvání festivalu zkonzumuje. Údajně, a teď se podržte, se uvaří přibližně 500 000 porcí risotta!

Výlet do Itálie – vinařství Jermann

Jsou čtyři ráno, vstávám a na mé tváři není stopy po tom, že by mě to jakkoliv obtěžovalo, byť je to za jiných okolností hodina zcela nepřijatelná. Bude to nejspíš tím, že mě nečeká jinak zcela obligátní cesta do kanceláře. Dnes totiž jedu mnohem delší trasu, ale s cílem, jež je motivací z nejvyšších. Ti z vás, kteří čas od času věnují chvilku našim řádkům, možná pamatují na příspěvek o Dusseldorfském veltrhu ProWein. A právě tam se nám podařilo upéct návštěvu vinařství Jermann.

Continue

Znáte Ripasso?

Ani nevím proč, ale vínům Ripasso se neprávem nedostává příliš velké pozornosti. Je to škoda, protože mnohdy nabízí víc, než se očekává. Nejprve ale o tom, co vlastně značí ono „ripasso“. Úsměvné je, že nám, rozuměj všem, jež zažili tuzexovou dobu, to asi nebude uplně cizí. Jedná se prakticky o jakýsi „druhák“.

Continue

Portugalská vína v Praze

Portugalsko, jak sami Portugalci tvrdí, je zářivou zemí, která je obdařena výjimečnou geografii, geologií a topografí, jež společně generuje tekutý poklad v podobě skvělého vína. Pravdou je, že u nás se o portugalském vinařství ví pramálo.

Continue

Cartagho z vinařství Mandrarossa 2009

Cartagho musí být zničeno! Velká škoda by byla ničit vinici, která dává révu pro toto víno. Sicilská ukázka lokální odrůdy Nero d´Avola, která často dává vína až ohnivé koncentrace. Cartagho je tedy čisté Nero d´Avola z vinařství Mandrarossa.

Continue

Bourgogne 2010 – Rossignol-Trapet

Burgundsko je krajem rulanského modrého, které má ale i ve své domovině mnoho tváří. Odrůda patří vůbec k nejsložitějším na pěstování. Často se říká, že když vinař zvládne Pinot Noir, dokáže udělat jakékoliv víno.

Continue

Brunello di Montalcino DOCG

S železnou pravidelností přichází období dešťů, sněhů a svetrů. A je-li léto obdobím lehkých bílých vín, tak právě teď začíná sezóna všech těch krásných a plných vín červených.

A právě takové se nám podařilo vyzkoušet. Nejde o nic slavnějšího než legendární Brunello di Montalcino. Italská hvězda, jež je mnohými považováná za to nejlepší, co se v Itálii dá ochutnat. To je samosebou otázkou vkusu. Nicméně Brunello je bez debat velkým vínem. Vždy ho tvoří odrůda Sangiovese, která je stěžejním kamenem pro většinu toskánských vín. Brunello z vinařství Le 7 Camicie je podařeným představitelem. Nechybí mu strukturovaná tříslovina ani kyselina, která je pro Brunello tradiční. Je dlouhé a hutné s nádechem dřeva, kůže a zralých višní. Jeho síla se nejlépe popasuje s grilovaným červeným masem nebo se zvěřinou.

Hodnocení