1 Listopad, 2013
Znáte Carmenere?
Carmenere je původem francouzskou odrůdou. Dnes by jste ji tam ale hledali jen velmi těžko, stejně, jako téměř v celé Evropě, vyjma několika málo míst. Zato vinaři v Chile si z Carmenere udělali jakýsi národní poklad a dnes je prakticky synonymem chilského vinařství.
Francouzští kolonizátoři ji sebou do Chile přivezli ještě před Filoxerou, která zničila téměř veškeré viniční plochy v Evropě. I proto dnes v Chile existuje řada pravokořenných odrůd a klonů, které jinde již neexistují. Carmenere dává bohatá vína se stopou koření a pepře a dokonale tak doprovází klasická grilovaná masa. Často je tak doprovodem tradičního grilování zvaného parrillada chilena. Právě takové víno se nám dnes dostalo do hledáčku a tak vám dnes vůbec prvně nabízíme pohled na vinařství mimo Evropu. Vinařství Valdivieso je tradičním a historickým producentem, které bylo založeno již v roce 1879. Dodnes se jedná o nejzajímavějšího producenta šumivých vín tradiční metodou. Vedle toho se ale Valdivieso proslavilo i svými tichými víny. Carmenere Reserva zraje 12 měsíců v dubových sudech (francouzské a americké dřevo) a nabízí bohatou chuť zralých bobulovin, koření, černého pepře a peprmintu. Tříslovina je spíše sladká a jemná, přes to je ale patrná kořeněná dochuť.